Yanie Mohd Zaki's

sory teman2 tersyang..baru sempat nk update sal reunion skola rendah aritu.. biase la klu terus update nnty cepat lupe..bile lmbt cket akn ingt sampi bile2.. ( erk?? )

reunion kali ni di handle oleh mr jack.. hohohohho.. org kuat dalam group sekolah rendah neh n d bntu lak oleh mr. daus n miss nad juga miss nina..

cdgn yg asal sbnrnyer nk buat kt Jeram, tp d sebabkan faktor cuaca yg x mngizinkan cdgn tersebut d batalkan n diganti dgn bbq di umah cg habsah!! ( sbnrnye dah lupe rupe cg ni sbb die x ajar kelas sy )


kami kumpul dpn skola rendah kami n biler semua da ad kami terus gerak ke umah cikgu habsah.. xjauh lebeh kurang 3 or 4 minit je dri skola kami tuh..

so biler smpi je..dlm aty ni punyer la berdebar sbb nye da 10 tahun kot x berjumpe ngn cikgu2 sumer.. kawan2 pon same la..byk perubahan pd diorng neh( sy jer yg still x berubah) xoxoxo!

biler da jumpe tu ape lg peluk cium la segala bagai..mula la bukak citer kenang sejarah dulu2.. actually cikgu ingt jew kt sy tp lupe name je..okeylah kannn... :P

jom layan gambar2 yg sempat DSLR sy n kamera nad snap!!


nani+nina+cg habsah+zatie+noniey+farhanah+nad

tahun paling bermakna utk kami.. setelah 10 tahun.. kami kembali bertemu..


gadis2 yg sgt2 rajin...


punye la ramai yg pegang pnyepit..tp ayam still itam..hihihihi~


apih+nina+noniey


ayam yg terbang..



kami bersama en.apis


ni je gugurl yg dpt hadir.. :D


laksa lemak & laksa peneng pon ader.. sodap.. :P



antara juadah yg tersedia..


wif miss nina again~


cikgu Norizan & Ustazah Azizah


hafiz+daus+pidin


setelah sekian lamer...


bile nutrition mula bersuara..



salman malu2, apih sgt gedix!


cikgu saufi!!


cikgu Hanifa..


teacher Naemah..


sgt2 sonok bile dpt reunite balik setelah 10 tahun kami tinggalkan alam skola rendah.. kami lebeh rapat n lebeh mesra dari dlu.. harap bnda ni akn terus kekal n insyaAllah kita jumpe lg laen kali.. syg uolllsss sume.. xoxoxoox~




nota kaki lima : naseb baek skola tadika xder reunion.. tp kluad best gak kan??? sigh~
huh!! cepat nye mase berlalu x sangke 2010 dah pergi tinggalkan kiter sumer.. namun arap2 tahun baru 2011 ni mampu ubah bnyak bnda lam hidup sy neh.. tahun 2010 byk kenangan pahit n manis mga2 tahun 2011 ni ad kebahagiaan yg menanti!! :P



okeyh nk reverse balik kenangan pahit manis dlm tahun 2010 nih :


NICE MOMENT :


* dapat keje ngan abah di Milysa+dpt race pgg duit sndri+byk pngalamn
bru yg dapat

* diterima masuk ke Apex University ( Universiti Sains Malaysia ) smpi skrg still x cye sy ni anak apex.. hohohohoh.. :X

* dah 10 tahun bersahabat baek & berkongsi suka duka dengan geng MUASNIRA ( Siti Asiah, Ummu Hani, Humaira ) + Syarifah Aisyah n Nurul Zawani syg korang sgt!!!!

* dapat jalan2 hangout ngan geng MUASNIRA yg dah lame x jumpe.. dapat lepak, gelak n makan samer2!!!

* jumpe team MNKL mulut nak kene lempang) kt usm neh.. korang byk menceriakan hari2 ku di sini..tq ika nurika, cassandra, syaby, yun, azhar, ian, kak pah, nisha n yg laen2 jugak~

* dapat rumate yg giler n sengal.. ika nurika... thanx dude!!

* menghadiri majlis kawan kawan baek sy.. NIK KHADIJAH..

* dpt attend REUNION skola rendah, form 5 and form 6~



BAD MOMENT :



* KEHILANGAN sesuatu yg dulunya amat bererti

* merasa kesakitan yg amat sangat atas sebuah kehilangan
* terpaksa bohong pd Ummi pasal die ats sbb2 tertentu..

* terpaksa berhenti kerja n berjauhan dgn staff2 kat opis tu

* dapat penyakit ganjil mase final exam

* dapat tau someone x suke saya n cube utk buat something yg x baek pd sy

ni la antara kngan pahit manis yg paling berkesan kat hati sy dlm tahun 2010 nih... ad byk sbnrnye.. tp penat sgt tgn nk taip.. ngeeeeee.. ^_~



AZAM TAHUN BARU 2011 :



* nak buang lebihan lemak yg bersarang..xoxoxo(da dpt buang cket jer :D)

* nak jd SOMEBODY utk diri sndri n 4 my lovely family..

* nak jadi anak yg lebih baek pd ummi n abah, adik yang baik utk along n angah & kakak yg baek untuk achik n dekna wink! wink! :P

* nak jadi sahabat + kawan + partner + teman yg baek utk mereka2 yg sayang saya!!

* nak jadi student APEX yg punya jati diri, kreatif & kritis!! ( ??? )

* nk fight utk dapatkan pointer yg lebeh tinggi ( dpt Dean List pon ok gak kn?? )

*nak gelak dengan lebeh sopan ( boleyh kew?? )

* tunggu calon datang merisik!!! (hahahahah) xleyh blah!

* n 4 da last nk perbaiki segala kekurangan n kelemahan yg ader..


well, evrybody got their aim rite..?? so am i.. can we achieve that?? ask ur self k ..




~ HEPPY NEW YEAR EVERYONE!! MOST WELCOME 2011 ~



nota kaki lima : azam tahun lepas ad yg dah tertunai..so thun ni lak cmne yer???

berdiri bulu roma kat lengan sy neh bile dgr je name Prof Ramli... haish!!! cmne la leh plak amik subjek prof ni 4 this sem... hohohoho.. :X

ada yg kenal prof ramli x??? klu dak2 masscomm harus la kenal kann..sape x kenal prof paling "strict" n paling "perfectionist" kt Pusat Pengajian Komunikasi tu kannn...

so nk story moory cket la sal subjek YKT 103 ( komunikasi masyarakat ) yg kami semua wajib amik for this semester..

klu tgk dri segi pemakaiannye mmg tip top la... kemas bai... kasut kilat tuh..rambut wlupon sumer putih sikat rapi kot..tersusun jer bak kater kak pah..tp serious la.. first impression sy bile nmpk prof ni ann, dalam aty nih terus terdetik.. mampuih ceq sem nih!! hakhakhakhak~

bile tyme first klas tu die bg ar course outline kan..n blablabla....so terus ar die suh pi isi name utk klas tutorial..n then die ckp kne wt group..satu group kne ada 4 org n at least dlm group tu ad sorg yg etnik yg berlaenan..

group sy selamat la kann sebab da sambar Cassandra Gail Pasqual awal2..hihkihkhik.. minah ni kaum serani.. so prof terima la even dlm group kami ad 3 melayu, sy, abu sufian n mat..

biler jer tyme dak2 laen antar name rmi kot yg kne reject.. alasannye sbb semua satu kaum je x bercampur dgn yg laen.. nk bercmpur cmne dah dak2 cina tu sume nk satu geng jer..

kesian gk ar kt diorng neh.. melilau tuh nk cri partner..ad tu smpi kne tukar mase tutorial.. mmg strict giler la prof nih...semua alasan x diterima..haish... prof2.. x leh tolak ansur ke???

yg bad news nye lak, kump kami ni ha yg jd kumpulan first kne bentang!! mak aih!! terkezot gk la kann belajar x lg nk kne bentang dah..

so kami terpakse la mengadap reading yg agak banyak n susah nk faham koz bahasenye yg agak tinggi darjatnye ( dah la bi dpt B jerk ) haish!!!ad 4 reading yg kami kene bace, pahamkan then kene ulaskan balik...

ni lah antara reading2 yg kami sedang hadap sebelom jumpe prof 3 januari nnty.. korang try2 la bace..kot2 korang leh tolong pahamkan kami yg sdang BLUR nih...

* 1st reading cassndra yg punyer

* 2nd reading mat yg punyer

* 3rd reading Ian punyer

* haaaa..ni 4th reading ... sy punyer...
(dlm byk2 yg ni la paling byk m/s.. 22 kot.. hampeh!! )


nota kaki lima : wish me luck !! semoga perjalanan utk sem ni dipermudahkan.. amenn~

chaiyok2!!!
23 Disember 2010 termeterai lah sebuah janji utk sehidup semati, berwalikan ayahanda tercinta, bersaksikan saudara mara, ikatan suci telah terpatri sudah untuk membina keluarga bahagia....

sekalung tahniah buat sahabt baekku Nik Khadijah kerana telah bergelar zaujah kepada Ahmad Zahari.. pesananku buatmu, kemudilah bahtera rumahtangga mu dengan penuh kasih sayang dan kesabaran.. jadilah bidadari syurga buat suamimu.. semoga kalian sentiasa bahagia berkekalan hingga akhirnya..

buat sahabat2 yg tdk dapat hadir ke majlis mereka, hanya secebis bingkisan yg dapat ku pamerkan buat kalian.. berdoalah semoga hubungan mereka akan berkekalan ke akhir hayat...


majlis akad nikah di rumah pengantin perempuan
mase ni sy air mata sy menitis tatkala akad dilafazkan..
sgt sayu namun gembira & bersyukur


sesi pembatalan air sembahyang..
Ya Allah berilah mereka kebahagiaan dunia & akhirat


Ya Allah berilah mereka zuriat & keturunan yg soleh utk
menjadi penyambung generasi bagi menegakkan agamaMu..


Ya Allah, satukanlah hati2 mereka supaya
kebahagiaan bersama mereka dan limpahkanlah rezeki
dalam hidup mereka..


Ya Allah, hindarkan segala fitnah dunia yg mungkin menimpa mereka,
lindungilah mereka dari kejahatan manusia..


Ya Allah, berilah mereka kekuatan utk menghadapi hari2 yg mendatang
semoga mereka tetap tabah menempuh alam baru..


Ya Allah jadikanlah sahabatku Nik Khadijah seorang isteri yg solehah,
& suaminya Ahmad Zahari seorang suami yg soleh


Ya Allah, limpahkanlah rahmatMu ke atas mereka
semoga mereka sentiasa berada dibawah payung rahmatMu


Ya Allah, kami bermohon, tetapkanlah hati2 kami di jalanMu,
bimbinglah kami untuk sentiasa bersamaMu,
suluhlah ke dalam hati2 kami cahayaMu,
semoga kami sentiasa menjadi ummatMu yg bersyukur...



"barakallu lakuma wa baraka 'alaikuma wa jama'a bainakuma fi khair"




nota kaki lima : Ya Allah, jadikanlah hambaMu ini dicintai pada hati orang yg beriman, dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman"

( riwayat Muslim no.2491, Bab Fadha'il al-Sahabat)
Alhamdulillah... sem 1 dah pon melabuhkan tirainye.. rce sonok sbb da msuk sem 2.. rce gumbira sbb xlame lg dah nk jd senior! rase takut sbb makin mencabar, rase nerbes sbb subjek makin susah n rce nk demam sbb berjangkit ngn rumate! haish!!

result pon dah kuar..wlupon pointer x setinggi kwn2 yg laen,sgt2 bersyukur sbb semuanya lulus dan x perlu repeat n alhamdulillah d saat diuji dgn pnyakit yg ganjil mase final aritu, maseh mampu utk lulus kesemuanya .. terima kaseh Ya Allah:)

sem ni sgt berat dan mencabar... semua subjek amat susah n perlukan komitmen n effort yg lebeh dri dlu..tp, insyaAllah, dgn adenye group study, akn dpt bantu utk buat yg terbaek~

utk sem ni semuanya 19 unit n ader 6 subjek utk di khatamkan.. dgn reading yg tebal dan segala bagai jurnal yg perlu dibuat research..mak aih..arap2 x ler lebam nk abeskan sume reading2 tuh!

n azam untuk tahun baru, sem baru, subjek baru ---> xmo study last minute, reading n aseiment kne siapkan awl2, teruskn group stdy, kurangkan tido n lebihkan SENYUM!!



nota kaki lima: ad org ckp klu slalu senyum cm org gile!! SENYUM tu sedekah okeyh!! baek org gila la byk gak depa dapat pahala.. :)


haish!!!! rimas3x!!!!

utk pnGetahuan korang la kan... sy ni tgh rimas sgt2 ni!! badan ase gatal2, nk garu pon x leh.. nk sentuh mkanan pon susah.. ni la akiBAtnye klu tanGan tuh gatai sangat nk pakai inai.. haish!!!sapa yg gatai nih???


wohohohoho...tu lah orang laen sebok nak kawen kiter plak sebok je nak berinai jgk..hikhikhik.. hurm cm sy plak yg nk kawen kan??

tp sonok tau bile pakai inai beramai2 nih..sgt2 meriah..suke suasana cmni..leh gelak samer2.. leh borak itu dan ini n yg paling penting leh duk samer2 borak pasal topik KAWEN..hakhakahk... tyme nih yg maseh single n available, sgt la byk mulot..yg dah berpunye kne diam je takut nanty kne bahan..lalalallala... sy??? x dak calon lg okeyh???

tp racenye ni kali terakhir kot pki inai ( kot la kannn ) ye laaaaa.. kang klu slalu je pki ilang plak serinya mase BIG DAY sy nnty... ( perlu ka??? ) harussss la kannn... tp sy yakin bile tyme berinai utk tunang or kawen nty mesti PERASAAN nyer tu laen sket.. tol x??? haish!!

dr segi HUKUM.. pemakaian inai ni sbnrnyer ad hukum nye yg tersendri.. adakalanya sunat, makruh bahkan jgak haram.. tp mcm sy.. sy bukanlah pakai inai ni utk suke2 je, tp sbnrnye sbb sy pegang yg pakai inai ni utk perempuan adalah SUNAT.. tp tu pun atas niat lah..

berinai bg LELAKi plak klu kt mjlis kawen tu berinai di jari adalah haram sama sekali, namun dibenarkan berinai di tempat2 tertentu utk tujuan berubat.. dan hukum berinai pada uban dan janggut adalah sunat....

tp byk jugak fatwa2 yg dikeluarkan..kadang2 pening gak..xtau yg mane satu betol dan salah..klu ape yg diatas ni SALAH tolong betulkan yer.. sbb x byk pon yg sy tau..ni pon sy bace kt blog n web2 yg berkaitan..



nota kaki lima : ape pOn yg kite lakukan perlulah dengan niat yg betOl.. :)
Asslamualaikum sumer~

fuh...arini badan sgt2 penat..aSe cam urat belikat ni tersimpul pOn ader..Haish!! mintak jaOh la kannn...buKan pe..arini mcm2 bnda sy buat kat umah ni utk ilangkan keboringan ni ha....

bgun je pg2 td ( eh pg ke?? ) x la pg sgt sbb matahari dah agk meninggi..hehehe ( shhhhh ) xleh wt menantu nnty..hikhikhihk.. bkn selalu okeyh..then pas kemas katil mula la wt koje2 umah.. almaklumler sy sorg je pomPuan yg ader kat uMah ni.. mY little sis maSeh kat kOlumpo.,jejalan umah kazen nyer.. tu yg meroyan ni ha duk umah sorang2... ^__^

then dah setel kemas umah, sidai kaen ( arini cuaca agk panas) sume baju kering!! hehehehehe.. pastu masak mkn tgh utk sy n achik..last skali kemas dapor... dah agk berkilat dapor tu sy kojekan sy pon terus la naek atas rehat2 kat bilik achik sambil2 layan tv + Fb..

tgh syok stalker post member2, ternampak la cik ika nurika a.k.a rumate sy postkan resipi Puding Karamel a.k.a Puding Gula Hangus neh kat wall die.. sy pon punye la sonok tgk resipi tuh..meleleh kot.. tetibe ase nk try buat sbb bahan2 nyer pon senang n sume dah ader kt dapOr tuh... ( gune bahan2 ummi, sbb ummi suke wt kek n segale bagai puding neh )

sy pon apelagi trus la trun ke dapor n prepare bahan2 nk wat puding neh..tp tgh prepare bahan2 tuh tetibe terpikir " ak nk kukus gune pe neh??" teringat la plak periuk utk mengukus tuh ad kt alang umah cik su..nk g amik kene panjat tinggi lak... pikir punye pikir sy amik kuali besar, kukus je lam kuali tuh..hakhakhak~

akibat drpd sikap yg tergopoh gapah + x sabar sy tuh, ibu jari kanan sy ni terkena percikan gula yg tgh panas mendidih..fuhhh!!! pedih nye terase.. kembong jugak ler kulit ni sbb melecur ( sikit je pon) terus pi cucur kt air..tahan ler sikit..

bile sume bahan dah siap sy terus masukkan loyang ke dlm kuali utk dikukus + tutup ngn tudung periuk jew..hihihihi~ dlm resipi tu katenye kukus lebih kurang 20-25 minit je.. sy punye ni kukus dri kul 3 ptg sampi pas maghrib bru siap!!! mmg lamer la duk menunggu kueh ni haaa..

tadaaaaaa.....
tp mmg berbaloi la bile tgk kueh ni siap...penat menunggu mmg mnyeksakan...amacam?? meleleh ke...ngeeeee... korang nk try x?? klu nk try amik resipi ni..tp boleh dipelbagaikan.. sy pon x ikot sgt resipi ni..ad tmbah n kurangkan jgk bahan n cra pembuatan nyer.. suke ati korang la nk masak cmne....ngeeeee (^_~)...SELAMAT MENCUBA !!!


PUDING KARAMEL @ PUDING GULA HANGUS

Bahan-bahan

7 biji telur
1/2 sudu tepung kastard
1/2 sudu esen Vanilla
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 1/2 sudu gula

Cara-cara

  1. Masukkan gula ke dalam loyang dan panaskan di atas api yang sederhana. Kacau sehingga warna menjadi perang. Sejukkan loyang.
  2. Pukul telur di dalam bekas atau mangkuk. Masukkan tepung kastard, susu pekat, susu cair dan esen Vanilla. Kacau sehingga sebati.
  3. Tuang ke dalam loyang tadi dan kemudian kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.
  4. Siap untuk dihidangkan. Lebih sedap jika disejukkan dalam peti ais.

P/S: Gula boleh digantikan dengan karamel segera dalam botol. Boleh juga kalau nak curah karamel ke atas puding yang telah siap.



nota kaki lima : ingat !!! kurangkan manis dlm makanan tp tambahkan manis lam senyuman.. tiru senyuman saya yer..manis jer.. :P

klo korng pasan la kan.. tjuk utk entry ni cam jiwang lak kan?? tetibe lak mlm ni sy rce nk mnyingkap memori & kenangan dulu2..

sbnrnyer td sy kemas2 bilik lame sy, so terjumpe la brg2 yg sy rce dlu sesuatu yg sgt bermakne sampaikn org laen pgg pon sy mara, tp skrg bnda2 tu semua da x da mkne da lam idop sy...so sy kumpulkan dan terpikir..

"nk wt pe yer ngn sume bnda2 ni?? nak buang syg..ye la org yg bg tu nk beli bnda2 ni kan sume gune duit...lgpun bnda2 ni still lg dlm keadaan elok" akhirnya sy decide utk bg bnda2 tu pd org laen...

bile jumpe balik bnda2 tu semua, memori lam otak ni terus reverse balik pd 8 or 9 bulan yg lps.. mase ni sy ingt lg sy down sgt2..rce kehilangan yg teramat.. rce mcm idop da x de mkne.. mse tu air mata ni x henti2 kuar...asyik nanges je.. mmg air mate mase tu da jd santapan sy hari2..

then yg paling teruk sbb kehilangan tu la jgk yg mnyebabkn sy terpakse bohong pd ummi.. sy sorok dari ummi hal yg sbnr sbb sy x nk ummi risau.. sy tau ummi ad sakit darah tinggi so x mo la ummi terkejut n sedih ngn berite tu..

tp alhamdulillah..skrg ummi da tau cite sbnr...wlupun hampir 9 bulan sy simpan rahsia ni..lega sgt bila ummi dah tau.. umi agk trkjut dan sy perasan raut wajah ummi berubah. wlupun ummi tersyum sy tau dlm hatinya sangat kecewa..maafkan kakak ummi..mungkin ni yg terbaek..kakak dah cube tp.....

dlm mase2 sukar tu..alhmdulillah ad jgk insan2 yg memahami, terima kasih buat sahabat2 baek sy nik, ecah, hani, k.aisyah n yg laen2 jgk..mereka la yg byk bntu sy utk bngkit kembali..utk hentikan air mata ni...mereka jgk la yg menaikkan balik smgt sy utk trus brjuang lam idop ni...

mase tu Allah je yg tau cmne keadaan sy..tidur x lena, mkn x kenyang, mndi pon kdg2 je.. (eh ye ke??) x la kot..hehehehe~ tp seyes la mmg tyme tu cm da nk gle dah..da x ingt da yang duk kt ats tu.. asyik melalak je.. nk tdo je nangis.. nk pejam mate je mule la sume bnda alah ni dtg..mase tu air mata jgk lah jdi saksi pd kesabaran sy..

last skali amik cuti keje balik kg duk umah.. muhasabah balik dri ni.. mase tu balik kg stu je pkir nk balik nanges kat bahu ummi..nk dgr sore ummi memujuk..alhmdulillah..wlupun ummi x tau citer sebenar, kate2 smgt dan belaian ummi sgt bermakne( naluri seorang ibu kann )

mase tu jgk la sy mula mencari Dia.. setiap hari sy hanya bermonolog dgnNya, sy tahu itulah jalan terbaik supaya hati ni kmbali tenang..pd Nya lah sy merintih hiba ats dugaan yg menyapa..

mase tu jgk ad seseorg yang ckp pd sy.. "ingatlah..segla kedukaan atau kesedihan yang kita alami Allah akan gantikan dgn sesuatu mungkin dlm bntuk yg x disangka2" kata2 ni sampai ke hari ni sy pgg..Janji2 Allah tu adalah pasti..so..perlu ke sy merintih hanya kerana sbuah kehilangan??

mungkin Allah ad rancangan yg lbih baek untuk sy..so sy kne la sentiase bersangka baik dgn Allah..betol x?? sy jugak tau mungkin mase tu Allah tgh tunjuk ksh syg nye pd sy sbb tu la sy diuji sebegitu rupa..sy ttp bersyukur sbb sy pernah rasa nikmat yg diberi pd sy wlu utk sketika dan skrg Allah da tarik balik nikmat tu.. SubhanaAllah..

sy jgk caye yg Allah akn bg gnjran pd smua kesusahan yg sy lalui..dan alhamdulillah ganjaran yg amt besar da sy dpt.. syukran Ya Rabb..sy tau Allah syg sy sbb antara rmi2 makhluknya d muka bumi ni sy antara org yg dipilih utk diujiNya..sy hanya perlu menunggu ape yg allah da rancang utk sy..

Alhamdulillah skrg semua dah berubah..tiada lg tangisan itu, ketenangan yg dicari smkin mghampiri, sy lgsung da x ingt sesuatu yg sy HILANG tu.. cket pon x ingt.. Allah byk bntu sy utk LUPEKAN semua tu..syukur..sy skrg dah jd sy yg baru mampu untuk terus tersenyum dan tdk lg melatah wlu dugaan menimpa..sbb segala derita ad hikmahnya...




nota kaki lima: peganglah pd janji2 Allah..Allah dah tulis ajal,rzki dan jdoh kita pd daun2 syurga...sapulah air matamu sayang..
sy baru je balik dri hospital besar Kota Bharu sbb pi melawat sorg sahabat baek sy ni yg d msukkan ke wad kerana demam denggi berdarah.. haish!! dgr name penyakit ni pon da wt bulu roma sy mencacak.. mintak dijauhkan~

semlm sy dpt msej dri seorng lg sahabat baek iaitu Hafizah a.k.a Pijah..diorang ni member baek sy mase form 5 di MPi dulu.. da agk lame kami x berhubung, then die bgtau yg sahabat kami Zulhafizi a.k.a Piji masok spital koz demam denggi berdarah ni..

dgr je berite tu hati ni sgt2 lah risau, mane x nye sy pnh dgr pnyakit ni klu x dirawat leh jgk bawak maut..nauzubillah.... sy x sangke yg Piji dimasukkan ke spital, koz x de sape pon yg sampaikan berite tu kt sy.. tp x pe lah yg pntg sy tau jgk wlupun dah 4 hari di duk lam spital tu.. so sy ngan Pijah decide la utk pi melawat keesokan harinya ( arini la)...

sy pon sempat msej nazirah (kak ngah) jugak shabat baek sy.. ajk kak ngah pi skali dan kami pi waktu melawat kul 1 tgh td... hanya kami bertiga je yg dpt pi utk tgh ni, x pe lah yg pntg kami wakil sahabat2 laen yg x dpt dtg..

sampai je spital terus cri wad Bendahara ( utk pesakit lelaki shj ). bile dah jumpe sahabat sy yg sakit tu hati ni rce sayu sgt.. tengok die terbaring lemah di katil spital tu.. ikut kate ibunya, demam ni die dapat mase duk kat Perak ari rabu lepas untuk majlis konvo. balik dri Perak tu ler die demam teruk. tp die juz pi klinik biase amik ubat demam sampaila dah teruk bru la rujuk ke hospital besar...

ibu die ckp jugak da 6 hari die x lalu mkn..biase la klu da sakit ni kan.. sedih lak tengok sahabat sy cmtu, tgk jugak lengannye yg penuh kesan merah2... keadaan die plak lesu sgt.. pucat dan x bermaye...

xlame lepas tu kami mintak diri sbb kak ngah perlu amik adik die plak... mase ngah drive ontheway nk balik umah sy terfikir beruntungnya sahabat sy ni sbb terpilih untuk diuji Allah dgn penyakit ni.. beruntunglah org yg diuji dengan kesakitan kerna dosa2 kecilnya akan terhapus... ad jugak org ckp doa orang2 yang sakit ni mustajab... insya Allah...

sy doakan semoga sahabat sy tu cepat sembuh dan dpt kembali beramal padaNya..ameeen...



nota kaki lima : mencegah lebih baek dri merawat.. sape yg demam tu jgn amik mudah.. denggi ni x kira mase & tempat.. so jom perangi aedes & denggi!!!

Senarai kesyukuran saya..
1) Sy bersyukur, walaupun Allah dah ambik balik kedua-dua atuk n nenek belah ummi, sy masih lg dapat teruskan hidup kerana kata-kata nasihat mereka masih terngiang-ngiang di telinga sy.

2) Sy bersyukur, walaupun orang-orang yang sy syg x da di sisi sy, sy yakin doa mereka sentiasa mengiringi kami, anak cucu mereka..

3) Sy bersyukur, kerana sepanjang hayat arwah atuk-atuk n nenek sy, sy sempat menjaga mereka di waktu mereka sakit. Alhamdulillah. Sy yakin,kita semua hanyalah pinjaman dri Allah & bila2 mase je Dia berhak ambil kite balik. daripadaNya kita datang, kepadaNya kita kembali. Itu janjiNya yg pasti.


4) Sy bersyukur, walaupun sy kehilangan mereka, saya masih ada ummi dan abah yang banyak bagi kekuatan semasa kami kehilangan atuk dan nenek. Masih saya ingat sewaktu kehilangan tok ayah belah abah, mase tu sy msih dalam exam stpm, sy x sempat untuk jumpe atuk wat kali terakhir,namun pelukan abah meleraikan segala duka yang tersimpan..


5) Sy bersyukur kerana masih ada ummi dan abah yang mendidik dan membesarkan kami adik-beradik. Walaupun kami sangat nakal, ummi dan abah byk bersabar dan berkorban dalam membesarkan kami adik-beradik..kadang-kadang terlintas jua difikiran terlalu banyak jasa dan budi abah dan ummi, sempatkah sy nak bals jasa-jasa mereka?? SubhanaAllah.. semoga Allah panjatkan usia sy dan bg sy kesempatan untuk balas jasa-jasa mereka, insya-Allah..terima kasih abah..terima kasih ummi…


6) Sy bersyukur, kerana sy masih punyai adik-beradik, tempat untuk berkongsi suka duka dan bergelak tawa, tempat untuk membuat rujukan dan tempat untuk berkongsi kasih.. walaupun tidak ramai tp alhamdulillah kami semua gembira dan bahagia.. Sy mempunyai 2 orang abg, seorang adik lelaki dan seorang adik perempuan dan insya-Allah bakal mempunyai 2 orang kakak ipar, 2 org adik ipar dan juge anak2 sedare yg comel n kiut miut..ngeeeeee~


7) Sy bersyukur kerana mempunyai ramai sedare mare baek di belah ummi mahupun abah.. kadang2 bile berkumpul ramai2 akan terubatlah rindu kami pada atok dan nenek..hubungan antara kami juga sangat rapat.. melihat keletah si kecil pewaris kepada keturunan kami, yang belum mengerti tentang sebuah kehilangan…namun sy pasti mereka nnty akan turut merindui moyang2 mereka~

8) Sy bersyukur kerana sy juga mempunyai abang angkat yg sgt memahami dan juga merupakan idola serta sumber kekuatan utk sy terus berdiri.. abang angkat sy iaitu abg Alias dah pon jadi peguam dan kakak juga dah selamat lahirkan bayi perempuan..sy sgt rindu mereka!!!

9) Sy bersyukur kerana sy juga punya seorg lagi adik iaitu Nora.. hubungan sy dan adik angkat hampir menjangkau 8 tahun, walaupun terkadang kami berselisih faham namun sy tau adik sgt sygkan sy dan sgt risaukan keadaan sy.. tq dik..akak syg kamu juga….

10) Sy bersyukur, kerana mereka masih bersama sy dan sy berharap agar kami semua dapat berkumpul bersama2 lagi..walaupun ada antara kami yang duk jauh di utara, timur, barat dan selatan Malaysia namun hubungan kami yang erat x mampu untuk d pisahkan.. sy SAYANG mereka semua…

11) Sy tetap bersyukur, andai Allah ambil mereka semua dari sy, sy punya bnyak kenangan bersama mereka. daripadaNya kita datang, kepadaNya kita kembali. Sy sentiasa pegang pd janjiNya.

12) Sy tetap bersyukur, andai Allah ambil nyawa sy dlm waktu yg singkat ini, sbb sy dah punya segalanya, Alhamdullillah. Terima Kasih Rabb.. Sy akui,mana mungkin bg sy sbgai hambaNya taw bgaimana timbangan sy ‘disana’, Allah terima @ x amalan sy selama ini, krna hanya Dia yg tahu rahsia itu…tp andai diberi peluang masih banyak amalan yang perlu sy tambah sbg bekal utk ke sana..

13) Sy bersyukur, wlupun result SPM sy x sehebat rakan2 lain, dpt further study kt oversea, or IPTA, tp Allah msh berikan peluang pd sy utk menambah ilmu di ting.6.. walaupun mase tu sy rce hidup sy da musnah.

14) saya bersyukur semasa saya jatuh tersungkur dan x kuat utk berdiri org2 yg sy syg sentiase berada di sekeliling sy, merekalah pendorong sy,sentiase disamping sy memberi kata semangat yg x putus2.. terime kasih semua.. semoga Allah merahmati kalian..

15) sy bersyukur setelah berusaha keras dan bertawakal kpdNya akhirnya sy berjaya juga menjejakkan kaki ke menara Gading.. Alhamdulillah sy berjaya diterima masuk menjadi sebahagian warga Universiti Apex iaitu Universiti Sains Malaysia. Sangat2 bersyukur kerana impian akhirnya menjadi kenyataan dan air mata yang mengalir dari mata org2 yg tersayang adalah air mata kesyukuran..terima kasih Ya Rabb.. Janji2 Allah adalah PASTI~

16) Sy bersyukur, wlupun sy bkn student dlm bidang profesional seperti Medic, Engineering, Law, Account @ etc.. dan hanya student MASSCOMM, yg slalu dipandang rendah oleh org laen.(bukan semua),sy msh b’peluang menuntut ilmu Allah ini.sbb, x semua org berpeluang belajar ape yg akan kami pelajari..semoga dipermudahkan~

17) Sy bersyukur, kerana sentiasa diuji oleh Allah.. kadang2 terase peritnya sampai terduduk menangis, namun sy pegang pd janji2 Allah bahawa setiap kesakitan atau kesedihan yg kita alami, Allah akan gantikan dgn sesuatu mungkin dalam bentuk yang x disangka2..

18) Sy bersyukur Allah uji sy dengan kesakitan n penyakit yang ganjil ini.. sy tau Allah lebih mengetahui tentang percaturan yg diaturnya..hidup mati sy di tangan Allah dan Dia berhak untuk ambil kembali kerana dunia ini hanya pinjaman untuk sy..

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala(dari kebajikan) yg diusahakannya & ia mendapat siksa (dari kejahatan) yg dikerjakannnya…”~ Al-Baqarah:286

19) Sy bersyukur, Allah pinjamkan sy sahabat2 yg sntiasa bersama sy. Yg memberi warna dlm hidup sy. Yang membuat hari2 sy ceria. Yg sentiasa b’sama sy waktu susah & senang. Yang menyayangi sy… Yang menangis untuk saya..sy amat hargai. Sy sayang kalian semua.(^_^)

17) Sy bersyukur kerana punya ramai rakan dan sahabat… terutama sekali yg paling bermakna dlm hidup sy MUASNIRA (ecah,hani n mai) serta aisyah dan waniey.. persahabatan kami tiada akhirnya.. terima kasih kalian ats segala-galanya…juga rakan yg x pernah mengeluh dlm memberi nasihat pd sy…terima kasih buat nik,imie,piji,pijah,k,ngah dan yang lain2 juga, terima kasih kerana mnjadi sahabat sy~ >,< !!

18)Sy bersyukur juga kawan2 di SK.SRI KOTA, MPI,MADA, SMKKK1,dan IP tdk pernah melupakan sy..mereka sentiase ad dikala sy susah dan senang..mereka lah teman merekalah sahabat sy dunia akhirat..

19)Sy bersyukur di USM sy juga punyai ramai kawan baru!! Dan sy gembira sbb sy da jumpe kwn2 yg sama sengal cam sy.. Geng mulut nak kene lempang.. korang memang besh sgt!!

20) Sy bersyukur, Allah kurniakan sy wajah yg biasa2 shja, tp cukup sifat. Ade mata, hidung,mulut, kening & etc. Hehehe. Alhamdullillah, wlupun x secantik shbt2 yg laen, sy b’syukur sbb wajah yg biasa ini m’jadi penyelamat sy & tidak menarik perhatian lelaki utk memandang sy @ b’kenalan @ nk kenal2 @ usik2 @ yg swaktu dengannya. (^_~) ( nk kenal2,jumpe family trus yer.. >,< !!

21) Sy bersyukur, Allah kurniakan sy cukup sifat fizikal. Ade 2 tangan, 2 kaki utk b’gerak. Walaupun xramping utk jd model, Tp,Sy masih smpurna b’banding org yg tanpa kaki @ tangan. Alhamdullillah.

22) Sy bersyukur untuk semua yang Allah SWT kurniakan pd sy. Nikmat dilahirkan sbgai muslim, ade org yg sayangkan sy, yang mengambil berat dan yg x putus2 mendoakan sy…

Dan klu sy nk listkan, SGT BANYAK. X t’mampu & t’capai oleh akal sy. Bg sy, xde slhnya kita jd hambanya yg b’syukur. Jgn t’lalu memandang dugaan Allah, sampai kte terlupa nikmat yg Allah berikan. Sy juga hambaNya yg lemah. Banyak kekurangan.Kekadang 2, t’pikir knapa Allah uji sebegini. Nape Allah x bg je ape yg kte nak.

Namun, semuanya kembali pd yang HAK, sbb dlm hati setiap manusia, ade Allah. Dalam jiwa kita,ade Allah. Dlm hidup kte, ade Dia. Ayat2 cinta dri Dia sntiasa b’sama kita,kn? so, jgn sesekali tggalkan al-Quran, lagi bgus klu baca tafsirnya sekali. >,< !!



nota kaki lima: bersyukurlah dgn nikmat sehat & amal !! semoga beroleh keberkatan berpanjangan >,< !!




Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home