Yanie Mohd Zaki's

hye kawan2..mood cik noniey agk "tdk menentu" lately ni..so maaf andai post utk arini terkesan pd korang sume..( kecewa n terasa) T_T

cik noniey bukan sengaja suka2 nak luah perasaan kt cni, tp cik noniey cuba utk sedapkan aty cik noniey yg tgh berduka lara ni..at least "org2 yg berkenaan tu tau pe yg cik noniey rase skrg"..

last week, this week, n next2 week merupakan hari2 yg amat penat utk cik noniey, berkejar sane sini, ke hulur kehilir, eseiment, kelas, mpd, meeting, haak, tutorial, TOT n sbginya.. cuba korang duk kt tmpat cik noniey..nak jgk tau ape yg korg rase.. haish~

korang ingt dak2 masscomm ni duk goyang kaki je ke hari2?? dengan reading yg segala bagai..tebal n susah nk faham, jurnal, kelas, tutorial, program2 skul n sbginya.. (klu nk tau sila ambik reading dri cik noniey) (@_@)

cik noniey ad dapat berita dri sumber2 yg berkenaan,bukan nak tuduh, tp klu betol la kann..ni lah yg cik noniey cuba utk tegakkan.. ad org ckp yg cik noniey nie, name je ade jawatan kat situ n sini, tp keje x jalan pon..klu ad projek, batang idong pon x nmpak!! (sdg membara)

terima kaseh buat "mereka2" yg mengeluarkan statement cmtuh..!!!

utk pngtahuan semua la kan..kt usm ni cik noniey jd exco pd 2 badan ni je.. yg satu tu mmg femes kt usm ni n yg satu lg tu like2 je la kan..cik noniey dah cuba yg terbaek utk bahagikan mase.. tp still xdpt nk puaskan ati korang kan???

cik noniey rse sgt2 terkilan bila ad suara2 yg ckp cik noniey x bg komitmen kat badan n persatuan yg cik noniey join tu..helllooo...utk pngthuan korang, perlu ke nak tunjuk muke hari2..yg pntg keje jalan..rite???

sumpah cik noniey ckp, mmg "terase giler" ngn "manusia2" cmni..cik noniey pon hnya insan biase...xlepas dri wat silap.. cik noniey tau byk program persatuan tu yg cik noniey x dpt hadir.. dah timing program tu xkene ngn jadual cik noniey, nak wat cmne?? msti la cik noniey dahulukan yg pntg dulu.. ex: klas, eseiment, discussion n so on..

dan utk mlm nie..cik noniey bukan nye sngaja x mo pi utk program under "persatuan" tu, ad sbbnye( x perlu cik noniey terang kt cni..) nak diluah mati mak.. nak ditelan mati bapak.. cmtu la gamaknye.. tp at least cik noniey cuba sdaya upaya utk hadir kelas2 or meeting2 yg dijalankan bila ad kelapangan..

yg cik noniey pelik, bile time korang wt meeting or kelas..muke2 tue x de pon join..nk dtg meeting utk 2,3 jam?? hampeh!! tp bile ad program je, yg dapat g jejalan, dapat mkn free.. dan2 je semua tunjuk muke.. korang sgt2 bagus kan??? tabik spring lah kat korang!!

cik noniey bukan pe..sgt sedey bila diperlakukan cmni..kadang2 cik noniey penah gk rase.."ak ni cam xda kepentingan je kat cni..cam terbuang pon ade" masok meeting pon cm duk dlm dunia sndri. (ehhh??) sampai camtu cik noniey fikir..

klu rase nk buang cik noniey dari persatuan skalipon, bgtau je la depan2. xmo ckp blkg2 cmni.. mgkn cik noniey dah x dperlukan sbb x mnyumbang ape2 pon utk persatuan.. (i admit it).. tp yg bermuka2 tu korang ader ke sumbang pape?? ade??? ade x???!!!

n utk badan yg satu lg lak..cik noniey dah cuba sdaya upaya utk jalankan tugas cik noniey,.alhmdulillah smua berjalan lancar..projek2 yg dirancang sume dah dilakukan..tp yg ni pon bermasalah jgk..!!

mgkn ade yg nampk cik noniey merewang2..tergedik2 segala bagai kan..tp yg cik noniey tau cik noniey n kwn2 dah buat tugas kami. n xkan smua bnda nk report korang kotttt..korang pikir la ckett..x semua bnda yg kami buat korg nmpk..tol x???

bkn nk ckp besor n nak bangga diri, kami wt keje kami pon, kami x mintak tolong pon kt ampa smua..n klu ade pon yg kami mtk tolong, ad ke ampa dtg bantu kami?? x dak kan?? sorang pon x nmpak batang idong!!! so awat skrg ampa nk bising plak???

that's y la sblom korang nk kutuk or mngate org plez la tgk dri korg dlu..nk bndingkan org pon tgk keje2 korang tu dlu..korang ad buat ke?? org laen mtk tolong,ad korang tolong ke??? klu stakat korang buat keje nk menunjuk yg korang tu buat keje baek x payah!! buang karen la weh!!!

skali lg cik noniey nk ckp yg cik noniey cukup2 terasa ngn sikap korang..cik noniey betol2 dah give up!! mmg betol ckp org..susah nk puaskan ati manusia nie.. n cik noniey x sabar nk letak semua jawatan yg ade!!

cik noniey mmg minat utk jd pemimpin ni..masuk usm bukan semata2 nk blajar je..at least cik noniey dpt srba cket softskill dri usm ni..tp tup2 niat tu dihalang n dimanipulasi plak oleh org laen.. so how???

tp x pelah..cik noniey dah x kesah dah..cik noniey berendam air mata pon..ad korang amik kesah??? cik noniey terasa ati or kecewa ad kome amik tau?? korang hanya tau menghukum n mengkritik je.. tp dri sndri?????

p/s : cik noniey pon bukan manusia smpurna..tp at least cik noniey dah cuba utk hormat korang n jaga hati korang wlupon cik noniey sndri makan ati.. cettttt!!



nota kaki lima: sy sudah PENAT.. sigh~

Setelah sekian lama
Memendam cinta dihati
Berkasih indah kurasa
Merindu orang di sayang

Tak sangka hatiku diluka
Sewaktu kasihku berbunga
Engkau pergi tanpa kata
Kerana mu ku tersiksa

Oh... pilu dihati
Menyiksa batin tersiksa
Terkenang apalah nasibku
Tak pernah rasa bahagia

Mengemis kasih orang
Tak sedar siapakah diri
Yang menumpang di sudut hati
Tak tahu orang dah tak sayang

Walaupun tak ku rela
Kehilangan mu sayang
Bersama air mata
Ku lepaskan kau pergi

Andainya dapat kau rasa
Kepiluan dihati ini
Bagaikan terbakar api
Semarak pedih terasa
Bila kekasih menghilang
Perginya tiada berpesan
Ku menangis kerana mu
Ku menagis kerna mu....
Assalamualaikum sume.. pe kabar eh kawan2 cik noniey?? hurm.. lame cik noniey tinggalkan blog ni tanpa cerita.. maaf ye kawan2..minggu ni minggu yg sgt sebuk utk cik noniey.. :P

cik noniey yakin, di semua IPTA seluruh negara sekarang ni kecoh dengan isu Pilihan Raya Kampus..cik noniey jgk sbg salah seorang siswi turut merasa bahangnya di usm ni..sbg siswi tahun pertama,nilah kali pertama cik noniey berdepan dgn fenomena ni.. :D

dapat kita tgk, kt mane2 je, kat jalan raya, desasiswa2, pusat2 pengajian, cafe2 mahupon foyer DK terbentang segala banner, poster, flyers, gambar2 serta kata2 semangat buat calon yg akan bertanding.. (sgt meriah uollls)

okeyh..utk mlm nie..cik noniey nk cite pengalaman pertama cik noniey pi ke rapat umum di usm nie..kawan2 mesti tau kan ape tu rapat umum?? rapat umum diadakan utk perkenalkan calon2 yg akan bertanding untuk kerusi konstituensi umum dan jgk kerusi pusat pengajian & pd masa nilah, mereka akn bentangkan manifesto masing2 sbg tarikan kepada siswa/siswi utk mengundi mereka.

untuk sidang ni, cik noniey x pasti la plak bape orang calon yg bertanding..tp kebanyakan calon2 tu cik noniey kenal la... n bg pusat pengajian cik noniey plak, calon kami telah menang tanpa bertanding.. tahniah buat en.anip.. :D

so td cik noniey, si rumate n si kepoh menapak la ke padang kawad..cik noniey sebenarnye sgt excited utk ke rapat umum nie..cik noniey mmg minat dengan benda2 cmni sbb cik noniey sndiri suka memimpin & dipimpin, tp x la smpi ke tahap fanatik.... xoxoxoxo~

then bila time calon2 konstituensi umum bentangkan menifesto masing2, keadaan jd makin panas.. pro mahasiswa n aspirasi sama2 bersorak n menyokong calon masing2.. mcm2 ragam yg cik noniey dapat lihat td..seronok jgk.. siap ada adegan memerli, nyanyi lagu enjet2 semot, trademark kunci, tangan usop (antu kak limah) n mcm2 lg..

cik noniey pon turut menyokong calon dari tuttttt... hehehehe..(maaf x mo dedahkan..nnty ade plak yg emo).. cik noniey sokong diorang sbb cik noniey nampak banyak perubahan diorg bawak pd legasi Majlis Perwakilan Pelajar sidang lepas.. tahniah buat mereka..n cik noniey akan doakan semoga mereka juga yg akan memimpin Majlis Perwakilan Pelajar untuk sidang ini.. ^_^

cik noniey sbnrnye, bukan menyokong mereka sbb cik noniey kenal mereka atau mereka adalah sahabat2 cik noniey, tp berdasarkan ape yg cik noniey nampak, mereka telah berkerja keras mase MPP sidang lepas, n byk usul yg telah mereka bawa sehingga ke Parlimen Mahasiswa (sgt berbangga dgn mereka) jd cik noniey nampak mereka adalah calon2 yg sesuai utk menjadi perantara antara pelajar dgn pihak atasan Universiti..

ini adalah pilihan cik noniey sendiri tanpa dirasuah @ dicuci @ dimanipulasi oleh sesiapa pon.. cik noniey pon ad hak utk pangkah calon yg cik noniey fikir dpt menjaga kebajikan cik noniey n kawan2 yg laen.. idop tuttttt~ (sonok nyanyi lagu enjet2 semot td) hakhakhak~

utk kawan2 semua.. walaupon kita berbeza fahaman ataupon ideologi..x sepatutnya pilihan raya kampus ni menjadi medan utk kita bertelagah sesama sendiri.. pelajar mempunyai hak mereka sndri utk memilih siapakah calon yg mereka percaya utk menjaga kebajikan mereka.. so jgn terlalu emo okeyh.. berkempen lah secara aman..(@_@)

n kepada semua kawan2..jgn lupe utk turun mengundi di desasiswa masing2 & kepada pelajar2 tidak berasrama anda bolehlah mengundi di kompleks cahaya pusat mahasiswa.. ingt..undian anda akan membawa perubahan n kebajikan anda pasti terjamin jd pilihlah calon2 yg terbaik (^_~)

p/s : kepada mereka2 yg telah bertindak membakar banner calon konstituensi umum Tan Boon Chuan di desasiswa Tekun, anda telah menampakkan diri anda yg sgt tidak bermoral dan ni bukanlah sifat bg pelajar2 APEX.. (cctv ade.so u better watch out) ~sumber: en.Hazim~



nota kaki lima: ingt keropok moni..undilah NONIEY FIRYANIE...hakhakah.. PERAHSANTAN lah pulak cik noniey neh.. (sy calon bebas okeyh) sigh~
Assalamualaikum sume..pe khabar arini?? selamat menyambut Maulidur Rasul kepada semua rakan2 yg beragama islam.. same2 lah kita perbanyakkan berselawat ke atas junjungan mulia kita Nabi Muhammad s.a.w.. semoga beroleh syafaat darinya..amin.. =)

okeyh.. updates utk hari ni cik noniey nak gtau pasal habit cik noniey yg suke menages.. ok, cik noniey mengaku yg cik noniey sememangnya suka menanges dan cepat menanges.. wlu dlm ape keadaan skalipon (emosi cepat tersentuh)

"pandangan kawan2 tentang cik noniey yg suka menanges??"

ad jgk kawan2 cik noniey yg ckp cik noniey ni terlalu lemah semngat.. terlalu bergantung dgn org laen.. terlalu beremosi, mudah tersentuh, chengeng, manja n blablabla.. ( eh?? ye ke??)

tp kadang2, cik noniey rase kita perlu jugak utk menanges ni.. xkan setiap mase nk gelak bergolek2 je kann..so bile kite nanges ni at least kita sedar yg kita ni hanya insan biasa, yg juga punya hati yg rapuh.. senang cite (beremosi) (@_@)

"kenape cik noniey menanges??"

ok.. mcm diri cik noniey sndiri, cik noniey akan menanges bila berdepan dgn sesuatu masalah yg cik noniey anggap sgt rumit utk d selesaikan.. ditambah pulak dgh tekanan dri persekitaran menambahkan lg bahang yg ade.. =(

slain dari tu, cik noniey akan mudah menanges bila cik noniey sakit, lagi2 bile berjauhan dri ummi n abah.. lg la cik noniey nanges..lg2 bile perasaan rindu tu muncul.. time tu x yah ckp la kan..tersedu sedan lah... (hukhukhuk)

tp kadang2 ad jgk cik noniey nanges disebbkan gumbira.. cthnye, trime berita yg mengembirakan..bersyukur dgn nikmat yg diberi, bergembira dgn apa yg ada.. jd, xperlu malu untuk menanges, jgn malu untuk bersedih, tangisan adalah rahmat dan juga anugerah dri yg Maha Esa.. !! (*_*)

"ape yg cik noniey buat utk kurangkan rase sedih??"

firstly, cik noniey akan kol family di kampung, x kesah la dekna ke,angah,achik, ummi or abah sekalipon, dapat cakap ngn mereka walau untuk 5 minit pun, dah dpt legakan ati cik noniey, ^_^

2ndly, cik noniey akan tgk balik post2 kt fb n gmbr2 yg ad lam simpanan cik noniey, gmbr family, sedare mare, kawan2 yg byk bg kenangan manis pd cik noniey, mase ni pasti akn ade senyuman terukir di wajah cik noniey.. :)

3rd, bila cik noniey sedeyh jugak, cik noniey cuba utk sentiase tersenyum n terima dgn redha segala apa yg berlaku..setiap yg berlaku ad hikmahnya..Allah da aturkan yg terbaek utk kita semua.. insyaAllah klu kita redha Allah akn bg kbhgiaan yg berganda pd kita nnty. ^_^

yg paling penting bila kita nak hilangkan rase sedeyh adalah kembali semula kepadaNya... selalulah berdoa moga2 kita terus diberi kekuatan utk melalui hari2 yg mendatang.. Allah tu Maha Adil kwn2.. Allah xkan menganiayai hamba2nya yg soleh.. (^_~)

"ape yg cik noniey dapat bila nanges??"

cik noniey akan rase lebih tenang dan lega sbb bila cik noniey nanges, cik noniey akn luahkan ketidakpuashatian atau kesedihan yg berlaku, (at least bebanan tu dah xda), cik noniey akan lebih bermuhasabah diri tntg segla kekurangan dan kelemahan yg ad pd cik noniey, n bile nanges jugak cik noniey dpt cepat tido (sbb penat nanges)..hekhekhek..

"mcm mane cara cik noniey lepaskan tangisan??"

okeyh..klu kt usm ni..selalunya.. cik noniey akn nanges dlm toilet (mase ngah mandi) mase tu cik noniey akn pasang air kuat2, so x da la org dgr sedu sedan cik noniey.. kadang2 tu tgh2 mlm nk tido pon cik noniey leh nanges.. time tu cik noniey tutup ngan bantal n gebor je la.. x bg si rumate dengor..heheheheh...


dedikasi buat semua :

Menangislah,
jika itu tanda sesalmu,
jika itu tanda taubatmu,
jika itu tanda takutmu.

Menangislah,
basahkan pipimu dengan penyesalan,
buangkan segala rasa keangkuhan,
sirami hatimu dengan ketakwaan,
rayulah hidayah Tuhan, moga kau kan ketemu
manisnya keinsafan.
.

Menangislah....
Kalau untuk mengenangkan dosa-dosa silam
Kalau untuk meluahkan kesedihan
Kalau itu yg akan melegakan

menangislah....
namun jgn biarkan hatimu dikuasai emosi
kelak nanti memakan diri
apa yg berlaku x usah dikesali
takdir illahi segalanya pasti
akan mewarnai hidupmu suatu ketika nanti

Kalau aku menangis hari ini..
Bermakna aku dalam kesedihan..
Telah jatuh air mata di lautan diri..
Aku tahu waktu itu..
Aku hanya hamba kepadaNYA..
Terlalu kerdil di dunia fana ini
Dan keranaNYA hari ini..
Aku cuba kembali tenang melihat
Segala kekusutan diri..
Dan pengalaman hidup,
Memberi aku kekuatan untuk terus berdiri sebagai hambaNYA..




nota kaki lima : hargai setiap apa yg kita miliki.. esok mungkin tiada lagi :P ( credit to Halaqah)
assalamualaikum sumer!! selamat ari isnin..!! heheheheh weekend cik noniey dah berakhir dengan jayanya mlm td... nak tau kami wat pe?? jom ikot story kt bawah... ^_^

weekend minggu ni cik noniey x outing ke mana2 pon, juz tido, tido n tido n sesekali jeling jugak jurnal Pn. Wang yg cik noniey lgsung x stat karang lg..heheheh.. tp ptg smlm cik noniey n si rumate kua jgk la pi pasar mlm..tu pon sbb dah kebulur sgt.. (@_@)

n utk mlm td area 8.15 mlm, cik noniey, si rumate, si rambut kembang, si kepoh n si galah kua dinner same2.. kami pilih utk mkn fast food mlm nie sbb dah agk lame x makan agak mewah tp mkanannye cipot.. (aish!!)

tp jgn salah sgka..kami bukanlah penggemar fast food pon, kami bajet akn ke fast food at least sekali dlm mase 1 sem.. ok x?? huahuahuahua.. (sesekali nk tambah lemak..bg can laaa..)

cik noniey pon x lupe utk bawak en.nikon skali, sbb dah lame sgt en.nikon terperap kt umh kann..so mlm ni cik noniey bawak en. nikon outing, jalan2 tgk keindahan alam d waktu malam.. selain tu en. nikoh jgk leh practise skill photographer nyer.. =)

so kami gerak la ke Pizza Hut di Sg.Dua yg amik mase 15 minit berjalan kaki dari desa cik noniey..tgh2 berjalan tu, asyik gelak jer! sampi tergolek2 haaa kat tgh2 jalan tuh... (tipu jerk..) n sepanjang jalan tu jgk kami asyik snap gmbor je.. org lalu lalang pon pelik tgk kami.. muahahahahha

lepas kekenyangan kami terus pulang n ader lagi!! singgah MC D pulak!! (mcd berjiran dgn pizza hut) mak aih!! mmg nk habeskan duet den deme ni haaa..tp masuk MC D utk beli dessert je.. kami beli choco top!! nyummy... ^_~

lepas tu kami terus la menapak pulang tp mase balik tu banyak jugak kami menyinggah utk snap gambor, antaranya pintu masuk sg.dua, skul com.science, n tgh2 jalan pon sempat~ jom tengok keletah kami.. xoxoxoxoxo~


depan Desa Bakti Permai~

sengal~

sempat kenekan si kepoh~ muahahahhaa LoL !!

semua muke bajet!!

semua mknan die nak order!!

si kepoh vs si galah

dah terbayang bolognise spaggeti..sodapppp~

org soh pilih menu boleh plak pose..cett!!

tgh geram air lambat sampai..hahahaah

sy paling comelll!!

si rumate kenekan si kepoh..hahahah~

malu i uoollssss~

kesengalan berlaku~

sy punye!! asam boi frezz.. ^_^

smoke deli wing..likeeesssss!!

sy makan 1 keping je aw..

carbonara meatball cheesebake...menjilat jari uooollsss~


si rumate, si kepoh n si galah punye.. (nasi d msk dgn cheese..x bpe nak sdap..hohoho)

si kepoh mengamuk~

licin mereka sapu!!!!

depan gate sg,dua..

peta sekitar usm.. ( cari jalan pulang..hahahahah)

tepi jalan pon bolleyyy~

macam2....

x leh blah la yg nie.. ngek!!

boleh plak si kepoh angkat si galah nih!! pelik2..

arggghhh..nak patah pinggang cik noniey!!

mereka dah tercirit...muahahahhahahaha


tu la antara muke2 berseni yg En. Nikon sempat snap.. tq En. Nikon.. malam ni tdo sesame yer.. :P .. cik noniey sgt2 hepy mlm nie.. dah lame x gelak bergolek2 cam nie..akhirnya dpt jgk cik noniey all out kan gelak cik noniey mlm nih..hahahahahha

utk geng mnkl..cik noniey syg korang ketat2 okeyh!! nnty kiter atur plan pi bercuti lak.. wait n seee... ngeeeee~

ok lah da agk lewat nih.. cik noniey ad klas pg nih..x mo skip okeyh.. (sy pon budak baek jgk) so cik noniey nak tito dlu eh... jumpe lg lam entry yg laen.. da da.... muaxxxxxxx!!!




nota kaki lima : nak terkeluar anak tekak bila gelak golek2 tadi.. hahahahha sigh~














































camat pg kawan2!! ad yg belom tdo ke?? wt pe eh pepagi bute cmnih?? berFB?? berblogging?? buat eseiment?? or berchatting??

cik noniey masih di bilik meeting MPDBP, bkn ad meeting pon tp temankan si rumate audit belanjawan..hakhakahk~ smpikan cik noniey pon pulun buat skali..penin la tgk angka n nombor ni.. ( saket pale uolllss)

td ngah jejalan tgk blogger org laen cik noniey singgah la kat blog si rumate... wahhhh.. die ad update terbaru uolllssss..sgt jeles dgn update yg tu.. so cik noniey pon nk update jugak pasai teman baru yg cik noniey beli..

namenye jiji tau!! sgt cumel..(same cm tuannye..hakhakhak)..mule2 juz pi rantau panjang tu nk teman umi n kazen2 je.. umi nk beli barang pe ntah..pastu teringat plak si rumate pesan suh belikan otomen.. pusing punye pusing jumpe la kdi yg paling murah.. ^_^

so sy belikan la otomen utk si rumate n katak berbaju biru untuk dekna (adik bongsu sy).. pastu kami pon jejalan lg...n sblom nk balik, kazen ajak pi balik kedai tu.. ( actlly kazen sy ni bukak nursery kt cheras) so die nk belikan tddy bear yg cumil2 utk anak2 nye yg laen2 tu..

pastu bile belek2 teddy kt sane sy ternampak la si jiji ni..(mule2 td x pasan pon) terus jatuh cinta pandang pertama.. sy terus terpikir nk beli sbb nk wat teman utk ucop n emily nnty.. tp pikir punye pkir, last2 sy x bwk pon si jiji dtg usm..takut bergaduh plak ngn si ucop kan takut berebut nk tdo kt katil..

so bile dah tinggalkan si jiji kt umah, baru la terase rindunye kt si jiji ni.. ape la khabar die kt sane.. arap2 kazen2 yg umah sebelah tu x de lah dtg n kacau si jiji dlm bilik sy tuh.. heheheheeh.. nnty comot lak si jiji dikejekan deme tuh!!


ni la si jiji sy.. comelll kann?? (^_~)



nota kaki lima : sy da ad ucop, emily n jiji.. hurm..agk2 klu tambah lg deme marah x?? hakhakhak sigh~
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home