Yanie Mohd Zaki's

Teman Sebilik

Salam Alaykum! 


Harini baru datang mood nak menaip. Entry kali ni mungkin agak panjang sikit lah, banyak benda kan nak cita, sebelum ciknoniey buat entry pasal 2012 review, harini nak story dulu pasal TEMAN SEBILIK a.k.a rumate lah kan. ni story terbaru lah kirenyee. Panas2 lagi. Masih terkesan kt hati ni. Mungkin agak emosi n sedih sikit, tp layankan aje yeee :)

Julai 2010, adalah bulan d mana ciknoniey mendaftar masuk menjadi pelajar sepenuh masa di Universiti Sains Malaysia, Kampus Induk Pulau Pinang. Malam sebelum hari pendaftaran, ciknoniey xdpt tido dgn lena. Terfikir2 tentang rumate yg akn ciknoniey dapat. Sebelum tu, ciknoniey dah review keadaan hostel yg akn ciknoniey menginap iaitu Desasiswa Bakti Permai. Kat usm ni, 1 bilik hanya dikongsi berdua shja so terfikir jugak lah, sapelah yg akn jd rumate ciknoniey mase tu, risau sgt takut xdpt nk adapt dgn perangai ciknoniey kan. Tp oleh kerana masa zaman sekolah menengah dah biasa duk asrama, so ciknoniey fikir, tu bukanlah perkara yg besar. Lame2 nanti pasti ok! :)

Mase hari pendaftaran, ciknoniey daftar masuk dulu, dapat bilik 009, ground floor (asrama 1 tgkat je) dapat tingkat bawah adalah 1 kegembiraan n kepuasan utk ciknoniey (mase tu lah) sbb xperlu nak angkut beg naik tangga! hehehe, setengah jam kemudian, rumate plak daftar masuk. Mula2 tu segan lah jugak, ye lah, baru2 kenal kan, pastu tetiba dgr dia dok menjerit kt luar pintu, rupa2nya dia dah jumpa kwn die yg same2 study mase Diploma dulu! mase tu dlm hati ciknoniey, "dia jumpa geng dah! mati aku!" bukan ape, bila dah ade gang yg kita kenal, so nnti mesti die duk ngan geng dia je kan. tu je yg buat ciknoniey risau! huhuhuh

nama rumate ciknoniey tu Nur Atiqah bt Baharudin, kami panggil dia ika je, n kwn Diploma dia tu nama Sharifah Nor Fazlina, kami pnggil kakpah je!

malam 1st tu, mula2 kami ber awak saya lah kan, baru kenaaaallll malu2 lagi! Last2 panggilan tu kami tukar jd aku kau! lagi selesa! lagi best! n lagi mesra! Selain dari dia, ciknoniey pon rapat jugak dgn kawan diploma dia tu, selalu dtg lepak bilik kami. Dah jd mcm 1 geng dah! Seminggu orientasi, mesti kami pi same2! Mase tu dah seronok dah sbb fikir dah jumpa kwn 1 kepala. Ummi abah mmg xcall dah. Dah boleh bawak diri katenyeee. Tak sangka dia pon mcm ciknoniey jugak! lagi teruk kottt! hahahaha Alhamdulillah, kami serasi. ^_^

so sepanjang sidang tu kami memang same2, join MPD, pi kelas sekali, makan skali, pendek kata, mmg banyak benda yg kami buat same2. name lagi rumate kan, 1 pusat pengajian plak tu. Mmg x leh nak lari mana dah. Perangai pon dah lebeh kurang same dah!

Masuk tahun 2 plak, kami dah boleh pilih major n minor masing2. Ika pilih Broadcasting n ciknoniey pilih Persuassive. Tp ika n kakpah sbnrnye lebih advance dari ciknoniey, deme kan dari Diploma, so mase ciknoniey tahun 1, depa dah jd tahun 2, sbb nye depa buat pengecualian unit. Sayangnya, kak pah je dpt skip setahun n ika dpt skip 1 sem je tp its ok lah kan, depa dah byk blaja mase Dip dulu, beza ngn ciknoniey yg masuk guna STP ni. Mmg kene blaja semua lah! huhuhu

Mase ciknoniey tahun 2, kami masih lagi jd rumate, d sebabkan kami ni exco MPD ( Majlis Penghuni Desasiswa ), kami diberi peluang utk pilih rumate dan jgk pilih bilik sendri. Jadinye kami fikir utk stick pd bilik yg sama n rumate yg sama, sebab dah terbiasa duk skali so nk ubah pd rumate lain mcm x best pulak. Jdi dpt lah duk sebilik utk tahun keduanya. Tu pon kami join lg MPD sebab nk duk sekali utk tahun ketiga plak.

Mase tahun kedua ni, walaupon kami dah berbeza major n minor, kami still lg same2. Walaupon kelas dah byk yg x sekali, tp time makan, time kemas bilik, tgk movie, pi pasar malam, makan maggie still jugak kami buat same2. Keluar sekali jugak dgn adek beradek yg lain cassie, budin, yuss, qiqi, wan nash, soleh, inas n semua2 lah.

Masuk tahun ketiga, kami sekali lg jadi rumate, tp kami bincang utk tukar bilik, kami mintak nak duk bilik 008, xjauh pon, berdepan je ngn bilik lama. Jadi dapatlah duk bilik baru. Bukan x sayang dgn bilik lama tu, cuma nak tukar angin. Byk kot kenangan kat bilik tu. InsyaAllah ciknoniey xkan lupakan semuanya. :) Masuk bilik baru, hidup lebih ceria, ade jiran2 yg best! pemandangan yg cantik, sejuk, xde nyamuk n dpt buka tingkap waktu malam! best! utk tahun ketiga, mcm biase, kami masih lagi buat ape yg kami selalu buat, n same2 buat. xde yg berubah pon, semua still same mcm mase kami 1st year dulu. kami borak, gelak xingt dunia. semuanyalah n kami jugak buat keje part time!! jual waffle!

Penghujung Sem 1 tahun 3, sebelum hari tu tiba, ciknoniey dah banyak fikir, mcm mane ciknoniey nak hidup utk 5 bulan yg akn dtg tanpa ika, ciknoniey xdpt tido kot, dlm kepala ni xtaulah fikir apa, risau, resah. Rase mcm nk hilang sesuatu. Tp seminggu yg terakhir tu ciknoniey betul2 manfaatkan masa2 yg ade. Ciknoniey tau, mungkin semuanya xkan boleh diulang sekali lagi. Jadi, apa yg ciknoniey boleh buat hanya pahatkan semua memori tu dlm kotak fikiran ni n jadikan hari2 yang terakhir tu adelah kenangan terindah buat dia.

Hari2 terakhir dia kat sini, mcm2 yg kami buat, berjalan, keluar makan, lepak tepi pantai. seronok. Rase nak hentikan saat-saat tu. kami ke Gurney, Padang Kota, Bukit Bendera, n byk lg tempat! then, mase kami hantar iema ke stesen bas, iema nanges mase tu. Ciknoniey pon ade terase jugak! Mungkin ciknoniey pon mcm tu mase hari terakhir ika nnti. :(

Malam terakhir, ciknoniey tumpang tido bilik mas, ika pon sekali. Malam tu kami same2 tido kt bawah. Ika dah tdo dulu sblum ciknoniey. Mlm tu rase pelik sgt, mlm terakhir utk ade dgn dia. xleh nak tdo. Mmg terkeluar jgk air mata ni. malam tu sempat jugak ciknoniey mengimbau saat2 kami mula2 kenal dulu, menangis dalam tawa jugak lah. (mcam drama kan.huhuh) 

20 Januari 2013, Hari tu tiba jugak, pagi tu ciknoniey ade meeting dlm kul 10 n ciknoniey xnak pi meeting sebelum family dia sampai. Kononnye nak hye hye! bye bye! lah. Ciknoniey tunggu sampailah family dia dtg jemput. Mase tu klu boleh ciknoniey xnak pon tgk die pegi. Tp akhinya nanges jugak mase salam ngn mama dia. Dah sebak dah dlm dada ni. Mase salam n peluk cium dia, ciknoniey sempat mintak maaf n mintak dihalalkan semuanya. n ciknoniey jgk mintak supaya dia x lupakan kami kt sini. Ciknoniey xnak lame2, sbb tau die yg drive balik kl mase tu so xnak la nanges2 sampai dia terganggu nnti. Jadi ciknoniey lepaskan pelukan n biarkan dia pergi. Lepas tu apelagi terus naik kete n sambung nangis dan2 tu jugak!! heheheh!

Mase dekat meeting, semua tegur sbb mata n hidung merah je. Rase mcm xnk je pi meeting tu, malu kottt, tp redah jelah.. ciknoniey mungkin susah cket kot nk tunjuk perasaan tu, tp sbnrnye mmg syg la kt dia. rumate kot. 2 thun stgh same2. sebilik, kongsi rahsia, kongsi rasa, kongsi maggi! byk rahsia dia yg ciknoniey tahu, masalah, perasaan yg dia rase semua dia bgtau. Kami kongsi semua tu selama 2thun stgh ni. 

Mlm pertama di bilik lepas dia balik, ciknoniey rase pelik sgt. Walaupon mase tu ade rumate sementara, tp mcm xde je. mcm sorang2 je kt bilik tu. ciknoniey teringat dkt otomen milik ika. rindu plak dkt sigemok tu. tgk bawah katil die dah kosong, cadar purple dia dah xda, mangkuk maggi n gelas kopi dia yg besar tu pon dah xde atas meja. Baru ciknoniey teringat yg dia dah pon tinggalkan usm. Rase sunyii sgt bila xde rumate ni. Bila dia ade, kami asyik gaduh, bertekak, jerit menjerit, kutuk mengutuk n mcm2 lah. Lepas ni x tau lah nk gaduh ngn sape plak kannn T_T

Sepanjang 2thun stgh kami kenal, ika tu agak gila sikit lah, lebih gila dari ciknoniey kot. Die suka gelak kuat2, buat memek muka yang buruk, (mmgburukgila), lg2 bila dia buat muka dgn gigi dia tuuu. Then dia paling suka kentut dalam bilik! Lepas kentut boleh plak sengeh2 kt ciknoniey kan, kira buat muka x salah lah. Die jugak suka buat something yg dia rase betol pd dia n x menyusahkan org lain. Tu stail die lah ciknoniey kira. n dia klu x suke seseorang tu dia mmg xkan suke lah. Mulut dia pon agak boleh tahan lah, lepas jugak kdg2. Sentap kott sape yg penah kena tuuu. Pastu dia pon jenis yg syg betol kt org2 sekeliling dia. Walupon dia x tunjuk, tp kami tauuuuu. Kan kawan2??

Dgn ciknoniey mmg dia byk berjasalah. Selalu ni membebel. Ade je bnda yg die nak bebelkan. Biaselah ciknoniey ni kan berpenyakit. Die tu dah jd mcm nurse dah. Kdg2 klu ciknoniey minum soft drink mmg akan kena lah! Dia kn ckp cmni " minumlah lagi air tuuu, hospital tu mmg sedia untuk kau jee" sentap x? hahahah. Pastu same jugak klu ciknoniey geget ais, (fevret kottt) dia akn kate "haa telan lah lagi ais tu, xpe, hospital dekat je" hehehhe, kenangan betol. n klu kami tgh cuti sem, die akan msg cmni "mek, hang bila nk balik usm?". mmg tiap2 kali cuti dia akan bg msg cmni. Setiap kali! Klu pi teso ke, mydin ke, time ciknoniey nk beli ape2 brg yg dia rase x perlu, dia kan ckp cmni "jgn membazir! ko mmg suka beli barang2 yg merepek!" smpi skrg klu pi tesco, ciknoniey mesti xjd nk beli brg2 merepek bila ingt kt dia. (kira boleh jimat cket laaaa) hahahaha

Mase ciknoniey saket plak, mmg dialah yg byk bantu. Kdg2 klu saket demam, dia yg bawak ke klinik, klu kaki ciknoniey cramp, dia lah yg selalu bawakkan kereta. Klu di ikutkan mcm2 yg dia dah tolong. InsyaAllah, xkan ciknoniey lupa apa yg dia dah buat selama ni. thank you babe!

so itulah cerita teman sebilik ciknoniey kt usm ni utk 2 tahun stgh yg lalu. insyaAllah walupon kami dah x sebilik, hubungan persahabatan tu masih utuh, masih kekal n insyaAllah bepanjangan lah sampai akhir hayat nnti. ^_^

utk ika, walaupon aku ni susah nk tunjukkan perasaan aku, tp aku rase ko tau yg aku sayang sgt kot dekat kau. Kau byk bantu aku n dgr masalah n bebelan aku kan? thank you weh! aku hargai sgt2. Maaf lah klu aku xkol kau ke, msg ke, aku xnak nanges depan budak2 tuuu.. ko tau kannn.. Apepon aku doakan kau cpt2 dpt kerja n cpt2 kawen jugak! jgn lupekan kami kt sini. InsyaAllah kita jumpa mase kau konvo nnti. Aku sayang hang weh! :D















video 


video terakhir bersama :')



wajah2 sepanjang 2tahun setengah ini akan ku kenang! pasti! terima kasih sahabat! :')

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home